De geschiedenis van de oliebol

logo bakkertje klein3

Iedereen kent hem; de gefrituurde bal van deeg waar soms het één en ander aan rozijnen, appel of ananas aan toegevoegd wordt. Heeft dit lekkernij een geschiedenis en hoe worden de lekkerste oliebollen gemaakt?

Het eerste recept
In een kookboek uit 1667, ‘de Verstandige Kock,’ staat het eerste recept voor een oliebol beschreven. Dit kun je eigenlijk meer een oliekoek noemen, want hij was toen nog plat. Verder, qua ingrediënten enzo, is het duidelijk een voorganger van wat wij tegenwoordig een oliebol noemen.

Mogelijke theorieën voor het ontstaan van de oliebol
Er zijn 3 mogelijke theorieën voor het ontstaan van de oliebol. De eerste gaat er van uit dat deze door de Bataven en de Friezen als eerste gemaakt is. Zij offerden tussen 26 december en 6 januari voedsel van vette deegwaren aan de Germaanse godin Perchta, zodat het zwaard van deze godin zou uitglijden op hun buiken, als zij deze als straf zou proberen open te snijden.

Het tweede verhaal dat de ronde doet heeft te maken met de vastenperiode. In de Middeleeuwen vastten de mensen tussen Sint Maarten (11 november) en Kerstmis. Dit om de voorraad voedsel te sparen die ze voor de winter hadden aangelegd. Als deze periode van vasten afgelopen was, werd gefeest, gedronken en gegeten. Oliekoeken waren een belangrijk onderdeel van dit feest. Ze werden gemaakt van houdbare ingrediënten, waren rijk aan vet en calorieën en daardoor een goede brandstof tegen de winterkou.

Heel misschien bestaat er ook een verband tussen het eten van oliebollen nu en het laatmiddeleeuwse gebruik om de armen rond oud en nieuw een plat wafeltje of oliekoek te geven.

De lekkerste oliebol…koopt u bij ons!